هنوز منابع کفاف نمی دهد
دولت درپی راهکار برای جبران ۱۴۰۰۰ میلیارد تومان الباقی کسری هدفمندی
نقدینه-باوجود تک نرخی شدن بنزین و اعمال قیمت هزار تومانی تنها سه-چهار هزار میلیارد تومان درآمد برای دولت به دست میآید که با این وجود میتوان احتمال داد سایرگزینههای جبران کسری بودجه هدفمندی کماکان روی میز است.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، به نقل از تسنیم حدود یکی دو ماه قبل بود که سخنگوی دولت در جمع خبرنگاران رسماً از کسری بودجه هدفمندی یارانهها گله کرد و گفت " اگر تکلیف قانونی را اجرا کنیم باید به اندازه 18 هزار میلیارد تومان قیمتها افزایش یابد. اگر بنزین تک نرخی و قیمت آن هزار تومان شود درآمد حاصل از آن بین سه تا چهار هزار میلیارد تومان میشود. حال چقدر باید قیمت بنزین را بالا ببریم تا درآمد از این راه به 18 هزار میلیارد تومان برسد؟"
چند هفتهای از این اظهار نظر نوبخت نگذشته بود که با عدم شارژ سهمیههای بنزین خردادماه زمزمه تک نرخی شدن بنزین تقویت شد و سرانجام شب گذشته رسماً دولتیها اعلام کردند که بنزین از بامداد چهارشنبه تک نرخی و با قیمت 1000 تومان عرضه خواهد شد.
اما همانطور که رئیس سازمان مدیریت هم اشاره کرده از محل افزایش مجدد قیمت بنزین درآمدی بین سه تا چهار هزار میلیارد تومان عاید دولت خواهد شد بنابراین با توجه به کسری 18 هزار میلیارد بودجه هدفمندی یارانهها کماکان دولت با کسری 14 هزار میلیارد تومان دست و پنجه نرم می کند.
البته به منظور جبران کسری بودجه دولت گزینههایی را مورد بررسی قرار داده که وزرا و دستگاههای مربوطه مدتی در شورای اقتصاد مشغول بررسی آن بودند و سرانجام بعد از جمع بندی در شورا سناریوهای نهایی را به ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارجاع دادند.
آنطور که مسئولان حاضر در جلسات بررسی جبران کسری هدفمندی یارانهها به تسنیم اعلام کرده اند دولت سناریوی حذف دهکهای درآمدی، افزایش قیمت حاملهای انرژی، عدم پرداخت سهم یارانه برخی از بخشها از جمله تولید و ... را در دستور کار دارد.
با توجه به افزایش بنزین و تک نرخی شدن آن می توان گفت که دولت رسماً گام اول را برای جبران کسری بودجه برداشته اما همانطور که در بالا هم به آن اشاره شد این گام بعنوان گام نهایی تلقی نمی شود چراکه بازهم دولت با کسری 14 هزار میلیاردی مواجه است.
از همین رو دور از انتظار نیست که در روزهای آتی شاهد خبرهای جدیدی در این راستا از دولت باشیم که محتملترین آن افزایش قیمت سایر حاملهای انرژی می باشد.
همچنین با توجه به تصویب آئین نامه تبصره 20 هدفمندی یارانهها بودجه 94 در هیات دولت می توان انتظار داشت که از ماه آینده دولت منابع جدیدی برای هدفمندی یارانهها بدست آورد چراکه براساس این آئین نامه دولت باید نسبت به حذف دهکهای بالای درآمدی اقدام کند. بنابراین از محل حذف دهکهای بالای درآمدی از گروه یارانه بگیران نیز درآمدی عاید دولت خواهد شد.
ضمن آنکه دولت در سال جاری باید یارانه تولید را هم بپردازد اما احتمال دارد بخاطر کسری منابع هدفمندی این مهم عملی نشود چراکه این هم یکی از سناریوهای روی میز دولت است.
طبق اعلام دولتمردان با توجه به کاهش قمیت نفت پیشبینی میشود از 54 هزار و 300 میلیارد تومان بودجه هدفمندی یارانههای - که باید به پرداخت نقدی یارانهبگیران، بهداشت و درمان، تولید و مسکن اختصاص یابد- 30 تا 32 هزار میلیارد تومان آن محقق شود.
اگر چه سهم یارانه بگیران طبق قانون در سال جاری از 41 هزار میلیارد تومان به 39هزار میلیارد تومان کاهش یافته است اما به دلیل کسر بودجه مورد نیاز دولت مجاز به برداشت شش هزار و 300 میلیارد تومان از خزانه برای پرداخت یارانه نقدی شده است. علیرغم این موضوع باز هم دولت برای تأمین منابع مالی هدفمندی یارانهها با کسری 18 هزار میلیاری تومانی مواجهه است.
حال باید منتظر ماند و دید که در روزها یا هفتههای آتی دولتی ها چه تصمیمی برای جبران کسری 14 هزار میلیاردی هدفمندی خواهند گرفت چراکه با تک نرخی کردن بنزین تنها 4 هزار میلیارد به جیب دولت می رود و این نشان میدهد بازهم باید شاهد تصمیمات جدیدی از دولت در این راستا باشیم.