وام 80 میلیونی مسکن و اما و اگرهایش

وام 80 میلیونی مسکن و اما و اگرهایش

نقدینه-رقم‌ بازپرداخت وام 80 میلیون تومانی با سود 14 درصد به بیش از یک میلیون تومان در ماه می‌رسد

به گزارش پایگاه خبری نقدینه، بالاخره پس از کش و قوس‌های فراوان، شورای پول و اعتبار افزایش وام مسکن را تایید کرد، تسهیلاتی که بسیاری امیدوارند با آن، قفل رکود چند ساله بازار مسکن بشکند.

البته این تنها یک روی سکه است؛ همزمان با اینکه برخی کارشناسان بخش مسکن، افزایش وام بانکی را محرک یا شوکی به بازار خفته بازار مسکن می‌دانند برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقدند، چنین شوک کوچکی آن هم با اما و اگرهای فراوان در خصوص وجود منابع بانکی لازم برای پرداخت آن، نمی‌تواند برای بازار مسکن، کارساز باشد.

عده‌ای از کارشناسان مانند دبیر انجمن انبوه سازان استان قم نیز معتقدند که تسهیلات مسکن، نباید به خریداران پرداخت شود و این تسهیلات باید در اختیار مجموعه ساخت و ساز قرار گیرد چرا که ارائه تسهیلات به خریداران، تنها منجر به بالا رفتن قیمت‌ها در بازار مسکن می‌شود. محمدعلی ربانی چندی قبل به صدای اقتصاد گفت: اگر تسهیلات به بخش ساخت و ساز داده شود، مجموعه‌های مختلف ساخت و ساز کشور فعال می‌شوند و این بخش رونق می‌گیرد و در نهایت مردم نیز از مسکن استفاده می‌کنند.

اما مشکل نبود منابع بانکی برای ارائه تسهیلات بیشتر در بخش مسکن، که پیش از این نیز به عنوان یکی از دلایل مخالفت شورای پول و اعتبار برای افزایش وام مسکن عنوان می‌شد، از همین ابتدای کار نیز نمایان است. با توجه به مصوبه شورای پول و اعتبار، حداقل تا یک سال آینده خبری از ارائه وام 80 میلیون تومانی مسکن برای خانه اولی‌ها نخواهد بود چرا که آنها باید حداقل برای یک سال 40 میلیون تومان در بانک مسکن سپرده‌گذاری کنند.

بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار، حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم (خانه اولی‌ ها) از محل سپرده‌گذاری واجدین شرایط با حداقل دوره انتظار یکسال جهت اعطای تسهیلات خرید مسکن از محل این حساب تشکیل می شود.

همچنین به گفته سیف که با خبرگزاری صدا و سیما گفت‌و‌گو می‌کرد، پیش‌بینی می شود ظرفیت این صندوق در سال 84 هزار واحد مسکونی باشد که با توجه به نیاز مردم، رقم چشمگیری به نظر نمی‌رسد.

بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سقف فردی تسهیلات خرید مسکن به خانه اولی‌ ها از محل این طرح در «شهرتهران»، «شهرهای بزرگ بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت» و «سایر مناطق شهری» به ترتیب به میزان ۸۰۰، ۶۰۰ و ۴۰۰ میلیون ریال تعیین می شود.

 به نظر می‌رسد شورای پول و اعتبار برای فراهم کردن منابع بانکی، سایر بانک‌ها را نیز به نوعی در این کار دخیل کرده است تا شاید استفاده از منایع تمام بانک‌ها بتواند برای ارائه تسهیلات در این حوزه مفید باشد و البته برای جلب این مشارکت، نرخ سود تسهیلات ارائه شده از سوی این بانک‌ها به گفته ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی 24 و 21 درصد خواهد بود درحالی که سود تسهیلات ارائه شده به وسیله بانک مسکن 14 درصد اعلام شده است؛ هرچند که دریافت وام از بانک‌های دیگر به جز بانک مسکن باز هم به گفته سیف، بدون نیاز به سپرده گذاری فراهم است و حالا باید دید که کدام یک از بانک‌ها از ارائه تسهیلات مسکن، استقبال می‌کند.

سقف تسهیلات ارائه شده از سوی این بانک‌ها برای تهران 60 میلیون تومان ، برای شهرهای بالای 200 هزار نفر 50 میلیون تومان و سایر نقاط 40 میلیون تومان است.

بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار در سال‌های گذشته، بانک‌هایی به غیر از بانک مسکن از اعطای تسهیلات مسکن به متقاضیان منع شده بودند که بر اساس این مصوبه، اجازه اعطای این دست تسهیلات به بانک‌های دیگر داده شد.

گذشته از همه اینها، موضوع بازپرداخت تسهیلات مسکن نیز موضوعی است که نباید از آن گذر کرد. بازپرداخت وام 80 میلیون تومانی مسکن با بازه پرداخت حداکثری 12 سال و سود 14 درصد برای هر ماه که از سوی شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده است با روش پرداخت ساده حدود یک میلیون و 150 هزار تومان در ماه خواهد بود که با توجه به پایه حقوق 712 تومان برای کارگران کشور، رقم کمی به نظر نمی‌رسد. ضمن اینکه برای دریافت این وام حداقل 40 میلیون تومان باید برای یک سال در بانک مسکن سپرده‌گذاری شود که اگر چه سپرده گذاری این رقم برای مدت یک سال، بدون سود، راهی برای تامین منابع ارائه این تسهیلات محسوب می‌شود اما به طور حتم برای قشر ضعیف جامعه که شاید وام 80 میلیون تومانی کمکی به آنها محسوب شود، رقم گزافی است.

به گزارش صدای اقتصاد ،در عین حال بازپرداخت وام 60 میلیون تومانی از محل بانک‌های دیگر در همان بازه زمانی 12 ساله  با سود 24 درصد و با روش پرداخت ساده حدود یک میلیون و 273 هزار تومان خواهد شد که این رقم برای بسیاری از اقشار جامعه نیز، رقمی بالا به نظر می‌رسد.   

با تمام این اوصاف، حالا باید منتظر ماند و دید که آیا، شوک افزایش وام مسکن می‌تواند موجب تحرکی هرجند جزئی در این بازار شود.

https://naghdineh.ir/page/6217/
لینک مطلب :
چاپ print version