پرداخت یارانه تنها به 30درصد مردم الزامی است

استاد اقتصاد دانشگاه تهران:

پرداخت یارانه تنها به 30درصد مردم الزامی است

نقدینه-استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت:‌ ادامه پرداخت یارانه نقدی منجر به تخریب اقتصاد می‌شود و نباید به بیش از ۳۰ درصد مردم یارانه پرداخت شود.

به گزارش پایگاه خبری نقدینه، میثم موسایی با اشاره به ضرورت‌ حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد در شرایط کنونی، اظهار داشت: کارشناسان اقتصادی قبل از اجرای این طرح، نظرات مختلفی ارائه کردند که همان روزها من هم مقاله‌ای تحت عنوان تعمیق تأمین اجتماعی به جای نقدی کردن یارانه‌ها ارائه کردم.

این استاد اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه هدف اصلی از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها کاهش هزینه‌های دولت بود، تصریح کرد: به دلیل آنکه یارانه‌های پیدا و پنهان هزینه‌های سنگینی برای دولت داشت و پای دولت را برای توسعه می‌بست، چنین کاری اجرا شد و به نظر می‌رسد، به جای پرداخت یارانه نقدی باید تأمین اجتماعی گسترش می‌یافت.

رییس انجمن علمی اقتصاد اسلامی ایران با تاکید بر اینکه با توسعه تامین اجتماعی افراد آسیب‌پذیر به راحتی قابل شناسایی خواهند بود، عنوان کرد: حتی در این زمینه نهادهای با سابقه وجود دارد و دولت می‌توانست بیمه‌های درمانی، بیکاری و عمر را گسترش دهد، تا از محل افزایش قیمت‌ها اقشار آسیب‌پذیر کمتر با مشکل مواجه شوند.

وی با اشاره به اینکه قرار بود پرداخت یارانه نقدی به صورت موقت باشد، یادآور شد: بعد دیگر این یارانه‌ها این بود که در اساس، یارانه به صورتی هدفمند باشد و به طبقات ثروتمند پرداخت نقدی صورت نگیرد، اما مشکلات قبلی پابرجاست و در حال حاضر دولت به جای آنکه موضوع تولید و تأمین اجتماعی را مدنظر قرار دهد، پولی روی درآمدها گذاشته و یارانه نقدی می‌پردازد.

موسایی یکی از مسائل و مشکلات مربوط به حذف یارانه‌ها را احتمال بروز بحران اجتماعی و نیز مسائل سیاسی و عدم حفظ رأی برای دولت دانست و گفت: ادامه روند کنونی پرداخت یارانه، تخریب اقتصاد کشور را به همراه دارد و باید یارانه ثروتمندان حذف شود و طبقات پایین‌تر از طریق دستگاه‌های ذیربط شناسایی و بهره‌مند شوند.

به گفته این اقتصاددان حتی در پرسشنامه‌ای که سال گذشته از سوی دولت برای ثبت نام یارانه مطرح شد، روش دقیقی وجود نداشت، در حالی که شغل افراد می‌تواند یکی از ملاکهای پرداخت یارانه نقدی باشد.

وی در گفتگو با فارس هشدار داد: نباید حذف یارانه نقدی به گونه‌ای باشد که منجر به ناهنجاری و نارضایتی اجتماعی شود، اما در عین حال با کار منطقی و تدریجی می‌توان به اهداف مورد نظر رسید.

رئیس انجمن علمی اقتصاد اسلامی ایران با بیان اینکه اقدامات اصلاحی برای حذف یارانه غیر نیازمندان در دولت مشاهده نمی‌شود، بیان داشت: مشاغل دولتی و حقوق‌‌ها مشخص است و مثلاً یک استاد تمام دانشگاه حدود 8 میلیون تومان حقوق دریافت می‌کند و اطلاعات آن دست دولت است که می‌تواند اقدام به حذف آنها کند.

وی تاکید کرد: همچنین تجار، اقشار ثروتمند و افرادی که محل سکونت، شغل و حتی خودروی آنها مشخص است، می‌تواند ملاک عمل قرار بگیرد، اما دولت مصمم به حذف یارانه نقدی نیست.

وی با طرح این سوال که اگر دولت اطلاعات کافی برای حذف غیر نیازمندان ندارد، پس چگونه وزیر اقتصاد از شناسایی 10 میلیون غیر نیازمند خبر داد، تصریح کرد: چرا این عده تاکنون حذف نشده‌اند، اگر اطلاعات وجود نداشت، این 10 میلیون نفر از کجا بر زبان وزیری که جایگاه حقوقی و رسمی دارد، جاری شد، ادامه پرداخت نقدی یارانه غیر عقلایی است که این موضوع ناشی از نبودن اراده قوی در دولت تلقی می‌شود.

این اقتصاددان با اشاره به اینکه دولت موظف است طبق قانون به دنبال شناسایی اقشار مختلف باشد، یادآور شد: برای این کار باید سرمایه‌گذاری و مطالعات وجود داشته باشد و بعید می‌دانم که چنین آسیب‌شناسی نشده باشد، حدود دو سال از عمر دولت می‌گذرد و شناسایی طبقات نیازمند باید اولویت دولت باشد.

موسایی تاکید کرد: یارانه نقدی نباید به بیشتر از 30 درصد مردم تعلق بگیرد و از طرفی حقوق و دستمزد اقشار متوسط و کم درآمد باید جبران شود.

به گفته این استاد اقتصاد دانشگاه، اصلاحات ساختاری در کار، تولید و اقتصاد نیاز است که این کار به درستی انجام نشده است.

https://naghdineh.ir/page/5301/
لینک مطلب :
چاپ print version