به گزارش پایگاه خبری نقدینه، بهاءالدین حسینی هاشمی ، با اشاره به مصوبات مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره نحوه انتصاب و عزل رییس کل بانک مرکزی، به فارس اظهارداشت: طبق گزارش نهادهای بینالمللی در خصوص درجه آزادی اقتصادی، اقتصاد ایران رتبه پایینی دارد
وی افزود: حدود 40 درصد منابع بودجه عمومی را درآمدهای نفتی تشکیل میدهد و حدود 60 درصد تولید ناخالص داخلی حاصل فعالیتهای بخش دولتی است؛ بنابراین انحصار در اقتصاد ایران وجود دارد و در چنین شرایطی صحبت از استقلال بانک مرکزی چندان منطقی نیست.
مدیرعامل اسبق بانک صادرات با بیان اینکه بانک مرکزی نمیتواند در این چارچوب، استقلال واقعی داشته باشد، افزود: به عنوان مثال وقتی دولت به دلیل کاهش درآمدهای نفتی با کسری بودجه مواجه شود، بانک مرکزی نمیتواند در قبال این مساله تصمیم مستقلی بگیرد و مجبور به پرداخت منابع به دولت و افزایش پایه پولی خواهد شد.
وی تاکید کرد: با ساختار موجود اقتصاد ایران امکان استقلال بانک مرکزی وجود ندارد، در صورتی که ساختارهای اقتصادی اصلاح شود و امکان خدشه وارد کردن به سیاستهای پولی وجود نداشته باشد، زمینه برای استقلال بانک مرکزی ایجاد خواهد شد.
حسینی هاشمی اظهارداشت: تا زمانی که شرایط برای استقلال بانک مرکزی به وجود نیامده بهتر است این نهاد زیر نظر دولت قرار گیرد تا در برابر مجلس پاسخگو باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا انتخاب رئیس کل بانک مرکزی به پیشنهاد وزیر اقتصاد، روش مناسبی است؟، گفت: با توجه به اینکه رئیس شورای پول و اعتبار رئیس کل بانک مرکزی است و وزیر اقتصاد در جلسات به عنوان عضو شورا حاضر میشود، یک نوع تعارض به وجود میآورد.
این کارشناس بانکی ادامه داد: وقتی وزیر اقتصاد رییس کل بانک مرکزی را پیشنهاد میکند، در واقع رییس کل و مجموعه بانک مرکزی زیرمجموعه وزارت اقتصاد تلقی خواهد شد در حالی که رییس شورایی که سیاستهای پولی در آن اتخاذ میشود، رئیس کل بانک مرکزی است.
وی با بیان اینکه یک نوع عقبگرد در مسیر ارتقای جایگاه بانک مرکزی به وجود میآید، افزود: بهتر بود این پیشنهاد تصویب میشد که رییس کل بانک مرکزی به پیشنهاد شورای پول و اعتبار و تایید هیات دولت و رییس جمهوری تعیین شود.
حسینی هاشمی گفت: تعیین رییس کل به پیشنهاد شورای پول و اعتبار یا رییس جمهوری جایگاه بانک مرکزی و سیاستگذار پولی را ارتقا داده و در مجامع بینالمللی اعتبار بالایی داشت، البته با اجرایی شدن مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام، استقلال تصمیمگیری منوط به شخصیت رئیس کل بانک مرکزی است.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: در دوره مرحوم نوربخش رئیس کل بانک مرکزی به پیشنهاد وزیر اقتصاد تعیین میشد اما به دلیل شخصیت و اعتبار نوربخش، استقلال نسبی در تصمیمگیریها وجود داشت.
مجمع تشخیص مصلحت نظام در راستای بررسی طرح نحوه اداره بانک مرکزی در جلسه هفته گذشته خود موارد زیر را به عنوان ویژگیها و صلاحیتهای رییس کل بانک مرکزی به تصویب رساند:
الف: کفایت علمی (داشتن دکترا در یکی از رشتههای اقتصادی، پولی و مالی)
ب: کفایت تجربی (داشتن 7 سال تجربه در سطوح سیاستگذاری و مدیریتی در حوزههای اقتصادی، پولی و مالی و یا 5 سال تجربه مدیریتی در حوزههای تخصصی بانک مرکزی، مدیرکل به بالا)
ج: داشتن حسن شهرت و توانایی انجام وظایف
د: نداشتن سابقه محکومیت مؤثر کیفری
ه: نداشتن تخلف مالی گسترده
در بخش بررسی و تشخیص نصب و شرایط عزل مقرر شد با پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تأیید هیأت دولت، رئیس جمهور تأیید و در مورد صدور حکم رئیس کل بانک مرکزی اقدام نماید.
دوره زمانی تصدی رییس کل بانک مرکزی 5 سال خواهد بود و انتخاب مجدد وی بلامانع است.
تبصره: رییس جمهوری جدید در ابتدای دوره میتواند بر طبق روال این قانون، رئیس کل بانک مرکزی را که بیش از یک سال دوره تصدی وی باقی مانده باشد، تغییر دهد.به گزارش پایگاه خبری نقدینه،