رئیسکل اسبق بانک مرکزی:
تورم امروز نتیجه محدودیت سیستماتیک اقتصاد سیاسی است
به گزارش پایگاه خبری نقدینه ، نشست تحلیلی «بررسی مبادی تورم و آسیبشناسی سیاست پولی در ایران» از سلسله نشستهای سیودومین همایش سیاستهای پولی و ارزی صبح امروز در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد.
محمدحسین عادلی؛ رئیسکل اسبق بانک مرکزی در این نشست، اظهار کرد: از منظر اقتصاد سیاسی تورم در کشور ما یک پدیده پولی نیست بلکه نتیجه محدودیت سیستماتیک اقتصاد سیاسی کشور است که در آن نهادهای ضعیف کشور، روابط ژئوپولیتیک و فشار سیاستهای پوپولیستی است که موجب تقویت فشارهای تورمی میشود.
عادلی گفت: مدیریت سیاستهای پولی و مالی در چنین شرایطی تقریبا ناممکن است. سیاستهای متمرکز موجب ناکارایی سیاستهای پولی و مالی میشود.
رئیسکل اسبق بانک مرکزی عنوان کرد: از سوی دیگر تکانههای خارجی است موجب نوسانات ارزی میشود که اولین اثر آن نااطمینانی در بازار و سرمایهگذاری است و بحران ارزی ایجاد میکند.
وی افزود: مسئله دیگر انحراف قیمتها است. اقتصادی که در آن ابزار تخصیص بهینه و استفاده از ابزار نرخ بهره وجود نداشته باشد با چنین مشکلاتی مواجه میشود.
رئیسکل اسبق بانک مرکزی تصریح کرد: بانک مرکزی سال گذشته هدفگذاری تورم را انجام داد و توانست در این زمینه به موفقیتهایی برسد و امسال نیز هدفگذاری نرخ رشد نقدینگی را در پیش گرفته است. اینها بسیار خوب است، اما یک مسئله مهم، کنترل تکانههای خارجی و نوسانات ارزی است که بعضا در دست بانک مرکزی نیست. در روزهای اخیر شاهد این مسئله بودیم که نرخ ارز با اخبار سیاسی مثبت روند کاهشی را طی کرد. این نشان میدهد که اثرات خارجی بر نرخ ارز بسیار بالا است. زمانی که فشارهای خارجی و سلطه مالی به آرامش برسد، کنترل سیاستهای پولی میتواند موثر باشد.
عادلی تاکید کرد: اگر بانک مرکزی به سمت کنترل رشد نقدینگی برود، کار محتاطانه بسیار مثبتی را انجام داده است. زیرا جلوی سلطه مالی را میتواند بگیرد که میتواند اثرات بسیار مثبتی داشته باشد. سیاست «دو ابزار - دو هدف»؛ یعنی استفاده از ابزار کنترل رشد نقدینگی همزمان با کنترل نرخ ارز میتواند در اقتصاد بسیار موثر باشد.